De ska va tvätt o leva

|16/07, 2019

De ska va tvätt o leva

Bild från filmen Fight Club (1999): Marla stjäl kläder i en tvätt-butik.


Tänk, vi människor dricker ungefär 45 liter vatten per månad. Och varje gång vi trycker på dendära startknappen på tvättmaskinen så vipps, har vi förbrukat samma mängd. Näej, ännu ett inlägg som moraliserar och ger en samvete, tänker kanske du?
Nä, du kan va lugn. Vi vill bara dela med oss av 4 enkla tvätt-tips som förlänger livet på dina favoritplagg. Keep on reading!

1. Massa val - ett rätt

Använd det korta tvätt-programmet, ofta kallat ”Eco” eller ”Lätt smutsat”. Enligt en undersökning av Energimyndigheten sparar du cirka 25 liter vatten genom detta enkla knapptryck. 

2. Tänk feber

Tvätta i 40 grader. Ja, lite över vår vanliga kroppstemperatur alltså. Tänk låg värme – korta program. Ett plagg som använts 2-3 gånger är väl inte såå smutsigt, för du duschar väl? Och dedär med att bakterier dödas vid 60 grader, det har Råd & Rön bevisat att det bara är en myt. 

3. Tumla med måtta

Användning av kläder står för cirka 70% av slitaget och tvätt för cirka 20%. Torktumlingen står bara för cirka 10%, men många bäckar små, visst? Häng upp plaggen på galge istället, eller införskaffa en tvättlina till balkongen. Eller varför inte mixa, kör lite lätt torktumling och häng sedan upp.

4. Ha flyt

Använd flytande tvättmedel, det "sätter sig" inte i kläderna, utan löser sig direkt och lämnar inga rester i plagget. Marginellt dyrare, men snällare mot dina favoriter.


Fler källor: