3 budord vid garderobsrensning

|21/05, 2020

3 budord vid garderobsrensning

Spenderar du lite mer tid hemma nuförtiden? Då kanske du redan har börjat rensa lite extra därhemma i byrålådor, kökslådor och garderoben.

Det är en god idé att rensa i sin garderob inför varje säsong. Då blir man liksom påmind om vad man faktiskt redan har i sin garderob, och på så sätt undviker man att göra onödiga köp inför sommaren. Det är också ganska förlösande och skapa en viss ro i hemmet genom att rensa ut. Eller som Marie Kondo, drottningen av utrensning, brukar säga: "Discard everything that does not spark joy". 

Kom ihåg att följa 3 viktiga budord när du rensar din garderob: SÄLJ, LAGA & SKÄNK. 

1. SÄLJ ALLT AV VÄRDE

Har du tröttnat på något plagg? Inget fara, det händer även den bäste! Om plagget är i fint skick eller en raritet som är svårt att få tag på, så är det bara att försöka sälja det. Du får in lite extrapengar och du gör någon annan glad. Win-win helt enkelt!

I dessa tider är det svårt att sälja på gamla hederliga loppisar, men det går ju sälja online. Här är några tips:

  1. Skapa en annons på Tradera
  2. Beställa hem en påse från Sellpy
  3. Sälja via Facebook Marketplace 
  4. Grupper på Facebook (Kom ihåg att läsa reglerna innan du lägger upp):
    • Labels We Love - inriktade på svenska och danska märkeskläder
    • Circle of Clothes - mycket hög aktivitet
    • Skriv gärna förslag på grupper till oss på Messenger så lägger vi till det här i listan!

Fördelen med att sälja via Sellpy är att du slipper ta bilder, fundera ut vad du vill sätta för pris eller ha hand om själva försäjningen. Du fyller bara påsen med allt du tror går att sälja för över 50 kronor, så tar Sellpy hand om resten. 

2. LAGA VAD SOM LAGAS KAN

Har du något som är riktigt trasigt i din garderob? Det mesta går faktiskt att laga. Det räcker att du tar dig en titt på Vår Instagram, och alla före- och efterbilder, för att inse att i princip ingenting är omöjligt. Är du osäker på om ditt plagg går att laga? Skicka ett meddelande eller ett mail till oss på Repamera med bilder, så hjälper vi dig innan du skickar in ditt plagg.

Är det kanske så att något plagg som har blivit för litet eller för stort sedan förra sommaren? Skicka in det för måttanpassning till oss. Vi kan måttanpassa alla dina favoriter från vårjackan till de snygga ljusa jeansen som du gärna vill plocka fram nu.

Och du, har du en lokal skräddare runt hörnet - besök dem istället. #Supportyourlocals

3. SKÄNK HELT OCH RENT

Det finns ingen anledning att slänga hela och rena kläder. Oftas kan någon annan få användning för dem. Flera secondhandbutiker, som tar emot avlagda kläder till försäljning, har också en affärsmodell som går ut på att hela vinsten går till välgörande ändamål. Vi kan rekommendera att lämna in sina hela och rena plagg till Stadsmissionen, Myrorna, Erikshjälpen eller Emmaus, som alla har secondhandbutiker, runtom i Sverige, där vinsten går till välgörande ändamål och olika samhällsprojekt.
Eller varför inte spana in Johanna Nilssons stora second hand-guide på hennes blogg? Rekommenderas!

Det går också bra att skänka kläder till vänner - eller varför inte anordna en klädbytardag där ni möts några stycken och byter kläder med varandra?


Blir du peppad och vill komma igång att rensa ut saker nu?
Få inspiration av världsmästaren på utrensning och organisering. Men glöm inte de 3 budorden när du går igång: SÄLJ, LAGA & SKÄNK!

Marie Kondos Netflix-serie "Konsten att städa" kanske kan ge dig inspiration inför din garderobsrensning?