Människors ökade konsumtion, och framförallt konsumtion av kläder, är något som uppmärksammas mer och mer. En enkel googling på ”klädkonsumtion” och rubriker som ”Vår ökade klädkonsumtion är ett hot mot miljön” och ”Så kan du göra din klädkonsumtion mer hållbar” dyker upp, och visst är väl detta bra?
Ja, ganska bra, men enligt siffror från Naturvårdsverket slängs ändå hela 7,5 kilo kläder per person och år i restavfallet som sedan förbränns. Och i vanlig ordning så Naturvårdsverket satt upp mål för en mer hållbar textilkonsumtion. Såhär lyder deras mål:
- År 2025 ska mängden textilavfall i restavfallet minskat med 60 procent gentemot basår 2015.
- 2025 ska 90 procent av separat insamlat textilavfall förberedas för återanvändning eller materialåtervinnas. Avfallstrappan ska tillämpas och materialåtervinning ska i första hand ske i form av återvinning till nya textilier.
För att nå dessa mål har de även konkretiserat några strategier, så att vi kan få bukt med detta, once and for all!
1. Utsorteringskrav införs i avfallsförordningen. Detta innebär att kommunen ska samla in textil i en separat fraktion. Insamlingen kan kommunen utföra i egen regi alternativt överlåta insamlingsuppdraget till en annan aktör.
2. Ny förordning om producentansvar samt nödvändiga följdändringar i annan lagstiftning.
Men dessa mål känns ju ganska tråkiga att läsa, visst? Mer för stat, företag och byråkrater, inte för oss vanliga konsumenter. Vi som bara vill bättra på hur vi hanterar våra egna plagg. Så vi tänkte såhär – vi tar hjälp av Johanna Nilsson, Sveriges Slow-fashion drottning, för att hjälpa till har vi omdefiniera målen.
- Hej Johanna! Vad är inte Slow-fashion?
Om en ska göra det lätt för sig så är svaret: allt det som vi förknippar med dagens modeindustri! Det vill säga snabbt slit-och-släng (fast fashion) och där vi köper mer än vad vi hinner använda och kastar massvis. Ja, vi har helt enkelt glömt bort att se på grejerna i vår garderob som våra kompisar.
- Vad inom Slow-fashion tycker du är svårast att förstå/greppa?
Precis som alla ämnen blir även hållbart mode mer komplext ju mer en dyker in i det. Så mitt tips är att som en allmänt intresserad privatperson ska inte göra det svårt för sig själv. Det finns två grejer som egentligen är tillräckliga att ha i huvudet: Minimera och Förlänga. Minimera mängden nyproducerat och Förlänga livslängden på det som redan existerar.
- Vad är ditt bästa tips för att enkelt få tag på en bra vårjacka?
1. Spana i den egna garderoben: kanske har du en favorit som egentligen bara behöver piffas upp eller lagas?
2. Om inte: fundera på vilken jacka du skulle vilja ha och behöva och ge dig ut på jakt efter den. Låt det ta tid - det är sällan de överilade köpen blir ett favoritplagg sen! Leta second hand, styr upp klädbyte och se om någon i din närhet har det du letar efter. Och hittar du verkligen inte det du letar efter second hand - då kan du börja spana nyproducerat (självklart schysst tillverkat).
Och som hjälp på traven efter de perfekta plaggen till vårgarderoben har Johanna samlat flera hundra second hand-butiker över hela Sverige och på nätet här: http://secondhandlistan.se/
Tack Johanna – för oss är du en stor inspiratör, och en sann klädhjälte!
Läs mer om klädkonsumtion och Slowfashion nedan:
Naturvårdverket
https://www.johannanilsson.se/slowfashion