Rädda världen med dina favoritbyxor

|12/01, 2018


Det här är jag, Sofie Olsson. Du kanske känner igen mig från våra storys på Instagram. Inte? Då är det dags att gå in och följa oss.

Det är mycket jag gillar med att jobba på Repamera; att jobba med fantastiska skräddare, att bli inspirerad av alla start ups här i huset på Minc. Men den absolut bästa grejen med att jobba här är att vi gör något viktigt. “Är det verkligen viktigt för dig att laga mina favoritkläder?” kanske du tänker nu. Och ja det är ju klart kul att kunna hjälpa dig med det, men jag syftar på något annat. 


  • En tredjedel av de globala växthusgasutsläppen kommer från industrier, bland annat textilindustrin. Visste du att det släpps ut 15 kg växthusgaser för varje kilo textil som produceras?
    Jag säger det igen: 1 kg textilier = 15 kg växthusgaser. 1 kg textil är ungefär lika mycket som ett par jeans eller tre skjortor.


Under 2017 har vi lagat ungefär 500 kg kläder. Tillsammans med er har vi alltså sparat in 7.500 kg växthusgas. Det om något får mig att sova gott om natten!


  • Kan du gissa hur många liter vatten det krävs för att producera ett par jeans? Kom igen, dra till med något! Okej, nu vet jag ju inte vad du gissar på. Men jag kan nästan sätta pengar på att du kan dubbla din siffra. Det krävs nämligen 11.000 liter vatten för att producera ett par jeans(!!!!). 11.000 liter vatten är ungefär 55 badkar fyllda med vatten. Hur mycket vatten har du i din garderob?


Under 2017 har vi lagat ungefär 400 par jeans. Är du bra på matte så tar du den här:
11.000 liter vatten x 400 par jeans = 4.400.000 liter vatten sparade


Och DET mina kära vänner, det känns helt galet. Tänk att något så enkelt som att spara dina favoritbyxor, kan leda till så mycket bra. Det gör mitt jobb som kommunikatör här så mycket lättare. Att berätta för er, att det ni gör är jäkligt bra.

/Sofie på RepameraLäs gärna också:

- 3 tips på hur du sparar i januari

- Det är vi som slåss mot Goliat