Nya klädtrenden – klä dig i frukt
En av de absolut senaste innovationerna inom textilindustrin är fruktfiber. Dessa tyger tillverkas av rester från frukter till att bli vackra tyger som både är veganska och snälla mot Moder Jord då de tillverkas av biprodukter från jordbruk.
Piñatex
Piñatex är den mest använda och kända av dessa frukttyger. Det tillverkas av fiber från bladen i ananasplantan, en produkt som annars inte används till någonting. Tyget får ett skinnliknande utseende och används därför allt oftare som ett miljövänligt, veganskt alternativ till skinn.
En kollektion tillverkat av Pinãtex.
Banana Silk
Precis som namnet skvallrar om, ett tyg tillverkat av fiber från banan, närmare bestämt från stjälken på bananplantan. Bananfibret har en naturlig glans vilket gör att den fungerar som ett utmärkt alternativ till silke. Användningen av materialet är inte nytt, det användes i Japan och Sydostasien redan under 1200-talet, men det är fortfarande svårt att hitta plagg tillverkade i tyget.
Klädesplagg i materialet "Banana Silk"
Orange fiber
Orange fiber är en ny innovation från Italien, där tyget tillverkas av biprodukten från citruspressning, det vill säga allt som blir kvar efter att juice pressats av citrusfrukterna. Citruscellulosan spinns till fiber som kan används i blandningar med andra material eller för sig själv. 100% Orange fiber får en mjuk och silkeslik känsla som passar perfekt för att användas av modeföretag. Tänk vad smidigt att både få juice och kläder från samma frukt!
Sytråd gjord av apelsiner - vilken fröjd för ögat!
Vilken frukt blir du sugen på att klä dig i näst?
Källor
https://www.ananas-anam.com/about-us/
https://startupfashion.com/banana-fabric/
http://orangefiber.it/en/fabrics/
Bakgrund
De senaste årtionden har förekomsten av syntetiska fiber som polyester och akryl blivit allt mer förekommande i folks garderober. Dessa syntetiska plagg är både slitstarka och billiga att tillverka. Nackdelen är att de kräver ganska mycket av Moder Jords resurser att tillverka då tillverkas av olja, som är en icke förnyelsebar resurs. Under 2000-talet har de så kallade regeneratfiberna så som viskos, cupro och tencel ökat i popularitet. Dessa är tillverkade av naturligt material, träcellulosa, medan utvinningsprocessen är kemisk.