Vilket klädesplagg går oftast sönder?

|2/08, 2018

Vilket klädesplagg går oftast sönder?

Jeans har tyvärr för ovana att slitas i grenen, och tyvärr är det oftast de välanvända favoritjeansen som åker på ett hål. Här följer en intervju som Repameras affärsutvecklare gjorde med grundaren Henning Gillberg, om problemet. 


Varför går jeans oftast sönder vid grenen?

- Enkelt förklarat: Grenen är det svagaste och mest påfrestade området på ett par jeans. På kvinnor sker skadan oftast på insidan av låren pga. att byxorna sitter för tight. På män däremot spricker grenen oftast vid häftiga rörelser, såsom att kliva av en pall. Jeans från start är ett arbetsplagg med helt andra funktioner än att se trendig ut.


Varför då?

- När benen inte kan röra sig fritt i ett par byxor och det är grenen som får ta stryk vid varje steg som tas. Denim är ett bomullstyg av den mer stryktåligare sorten, men håller inte för vad som helst.

 

Finns det något man kan göra för att förhindra att det slits hål?

  • Antingen förstärka från start
  • Sluta träna så mycket ben på gymmet
  • Köp en jeansmodell som inte sitter så tight. 
  • Undvik att tvätta dem - vädra vid behov och ta bort fläckar om de är skitiga.


Vad ska man tänka på när man köper jeans för att de ska hålla? 

  • Tvättade modellerna tenderar att hålla sämre kvalitet. Tyvärr är de flesta modeller är hårt slitna redan i fabrik. Jag rekommenderar otvättade jeans i en något tyngre kvalité runt 13-14 oz. Det är dessutom snyggare än mycket förtvättat knas. Men det bästa är ju att laga de jeans du redan äger. 


oz, vad är det?

- Oz är en förkortning av det amerikanska Ounces, där man inom jeansvärlden pratar om Ounces Per Square Yard. Den svenska enheten blir istället Gram per Kvadratmeter.  Det är ett mått som beskriver hur tjockt denim-tyget är.

9–10 oz. - Lättviktsjeans - passar perfekt under varma somrar som denna. 

11–12 oz. - Året-runt byxa för gemene man. 

13+ oz. - Det tunnaste en sann jeansexpert bär är 13 oz. jeans. Håller länge och väl - perfekta för höst och vinter i nordiskt klimat.


Hur lagar man snyggast?

- En magiker avslöjar aldrig sina hemligheter.. Men vi kan ge er lite information. Klipp ut en lapp av materialet linne, fäst inifrån med en herrans massa sömmar som mer eller mindre tapetserar fast lappen. Använd olika ton på över- och undertråd, så smälter lagningen in bättre. Bortsett från att du kan använda dina byxor igen, så är du den enda i världen med just din unika, lagade modell.


Nedan kan du se på hur vår skräddare Ajmal lagar sina byxor.