Jag försöker vara en god miljövän

|10/09, 2018

Jag försöker vara en god miljövän

Jag försöker vara en god miljövän. Har försökt det ett tag nu, även före den här klimatskrämmande heta sommaren. Jag handlar ekologiskt när priset inte är alltför högt, jag handlar på second hand, cyklar och undviker plast i möjligaste mån. Glädjen när det kom matlådor i glas istället för plast för några år sedan, var stor. Det kändes bättre för både miljö och mig och mer långsiktigt hållbart (hatar egentligen det begreppet, men ni fattar vad jag menar). 


IKEA erbjöd glasburkar till bra pris och varierande storlekar och succesivt började min lunch få vänja sig vid glas istället för plast. Efter några månader började locken dock gå sönder och alla vet att en matlåda utan lock inte är en bra kombo i jobbryggan.

Jag gjorde ett besök på IKEA i ett tveksamt hopp om att det gick att köpa locken separat, då mina glaslådor fortfarande var i utmärkt skick. Lyckan när jag ser att de har börjat sälja locken och burkarna separat. Inte bara jag som har lock som går sönder, tänker jag högt för mig själv när jag väljer ut nya lock som ser ut att passa de burkarna jag tidigare handlat.

Väl hemma för att göra nya lunchlådor som äntligen fått lock, märker jag att locken inte passar. Så IKEA har alltså valt att göra om burkarna i nya storlekar så att alla tidigare inköpta burkar med trasiga lock nu inte går att använda? Smart av dom. Smart för att de givetvis gör en större vinst nu när alla plastbantande hipsters måste köpa helt nya burkar för att få locken att passa. Tillväxten för IKEA blir större men miljön gråter en liten extra skvätt. Varför ska det göras svårt att välja ett alternativ som vi alla vinner av?