Support your local circular: En guide med tips om lokala cirkulära företag

|11/06, 2020

Support your local circular: En guide med tips om lokala cirkulära företag


Har du hört talas om uttrycket "Vote with your wallet"? Varje gång du köper något så röstar du för vilken värld du vill ha. Vill du att den lokala butiken ska få finnas kvar eller att de stora kedjorna ska ta över? Om du väljer att spendera dina pengar lokalt i mindre butiker istället för att handla av stora internationella företag så kommer pengarna stanna i ditt närområde och bidra till fler jobb där du bor. 

Även när man köper nyproducerat från andra länder så försvinner pengar och resurser från ens närområde. Istället uppmuntrar vi, såklart, till att man bidrar till cirkulära alternativ. Skomakaren på hörnan, butiken som hyr ut klänningar eller second-hand butiken med de mysiga caféet. Det vill säga; köp begagnat, hyr prylar och laga det som gått sönder. Tänk vad kreativa och cirkulära lösningar som både finns och kommer poppa upp runtom i Sverige!

För att du enkelt ska kunna stötta alla de cirkulära initiativ som finns runtom i landet, har vi skapat en guide med tips om lokala cirkulära initiativ.

Guiden bygger på tips som kommit in till oss från våra vänner och följare och kommer löpande fyllas på med fler tips om cirkulära företag. Kan du hjälpa oss också?

LÄMNA IN TIPS

Vill du tipsa om ett cirkulärt initiativ där du bor? Kanske stans bästa skomakare eller en schysst secondhandbutik som platsar i vår guide? 

LOKALA CIRKULÄRA INITIATIV I SVERIGE

Stockholm

ReFurn
Adress: Hammarby allé 92, Stockholm
Fixar, bevarar och gör om gamla möbler som annars hade slängts och har tre butiker i Stockholm.

Loop All
Adress: Kungsholmsstrand 165, Stockholm
Återbruksservice som tar hand om alla möjliga gamla saker och möbler, rustar upp och säljer vidare. Här behöver du inte sortera bland skräp då alla prylar ska vara upprustade, kontrollerade och i gott skick.

Göteborg

Tracks Recycle
Adress: Karl Johansgatan 76, Göteborg
En nischad secondhandbutik för fritidskläder. Här kan du lämna in outdoor sports-kläder och prylar som du tröttnat på och dela på förtjänsten med butiken som säljer kläderna åt dig.

Gårda LivsCyklar
Adress: Gårdavägen 32, Hönö
En f.d. bilentusiast har startat en cykelaffär och verkstad med cyklar som täcker alla möjliga vardagsbehov med målet att byta ut så mycket bilar som möjligt mot cyklar. Cykelreparationer genomförs också.

Malmö

Swopshop
Adress: Stora Nygatan 27a, Malmö
I denna butik kan du swoppa kläder, skor och accessoarer. Lämna in sådant du inte längre har användning för och byt det mot något annat som gör dig glad. 

Bergsgatans sko och nyckelservice
Skomakaren som alltid gör det lilla extra för dig som kund så som att putsa skorna fina och se till att det blir klart innan festen i helgen. Här kan du också få fixat kläder och väskor.

Gram
Adress:
Sveriges första förpackningsfria matbutik. Här går inget till spillo - ta med dig din egen burk och handla precis så mycket som du behöver.

Kajsa Magdalena på Beyond Us
Adress: Beyond Us, Södra Vallgatan 5, Malmö
I pop-up varuhuset i centrala Malmö kan du hyra märkeskläder och festklänningar från Kajsa Magdalenas utvalda godbitar från garderoben. Det ska även gå att hyra kläder på distans genom att kontakta henne via mail.


Gävle

Busfrö: Nytt & bytt
Adress: Nygatan 9, Gävle
Denna kedja med franchise-secondhandbutiker finns inte bara i Gävle utan i hela 10 orter i landet. Här säljs kläder på kommission så här kan du både lämna in sådant som du vill sälja och köpa secondhand.

Peter Holm IT-Service i Gävle
Adress: Rälsgatan 6A, Gävle
I denna butik kan du få alla möjliga tekniska prylar servade och lämna in mobiltelefonen eller datorn på reperation.

Manges cykelverkstad
Adress: Kaplansgatan 17
En cykelverkstad med över 25 års erfarenhet inom cykelreparation. Fixa allt från punkteringen till cykelkedjan som trillat av.

Helsingborg

Hammargruppen
Adress: Väpnaregatan 8, Helsingborg
En exklusiv skomakare som också säljer skor av hög kvalitet som är värda att reparera och håller sig fina i många år om man vårdar dem väl.

Jönköping

Circular Centre 
Adress: Brahegatan 46, Jönköping
Ett cirkulärt centrum med både mode, lunch och fika som vänder sig till såväl företag som privatpersoner. Få något som gått sönder fixat eller ät något gott lagat på råvaror som blivit över.

Mölndal

Cirkeln Second Hand
Adress: Bergmansgatan 14B, Mölndal
En trendig och secondhandbutik som säljer modekläder på kommission. Här kan du lämna in kläder du tröttnat på och köpa något "nytt" begagnat.

Trollhättan

Returen
Adress: Verkmästaregatan 18, Trollhättan
En secondhandbutik med kläder, prylar och husgeråd.
Varje vår säljer de begagnade cyklar till kanonpris!

Umeå

Rebuy
Adress: Björnvägen 11, Umeå
En annorlunda butik där du kan handla av mer än 200 utställare som säljer sina saker under samma tak. Du kan också hyra in dig i ett bås som du kan fylla med saker som du vill sälja så säljer Rebuy det åt dig.

Västerås

Skafferiet Västerås
Adress: Saluhallen Slakteriet, Slakterigatan 6-10, Västerås
Sveriges 2:a förpackningsfria butik som inspirerar människor till att handla med återvunna förpackningar och därmed förebygga matsvinn och engångsförpackningar.

E-handelsföretag

Minikit
En secondhandbutik med barnkläder som säljs i fiffiga paket efter storlek, stil och färg.

Repamera
Hela Sveriges skräddare som fixar det mesta som är trasigt och även måttanpassar kläder.