"Hör upp du sorgset kvidande, se här din svåra roll: att inse världens lidande, med glädjen i behåll". Om Tage Danielsson levt idag hade han nog sagt att mänskligheten är ett förbaskat egoistiskt folk som konstant pimplar cocillana och i en morfindimma på ett vansinnigt sätt inte tar något som helst ansvar för hur vår jord mår. Men vi har fått klara oss utan Tage, den talangfulle författaren, regissören, skådespelaren och komikern, i över 30 år nu och det är förbaskat synd. Tage skrev också att ”Om man vägrar att se bakåt och inte vågar se framåt så måste man se upp”. Gällande konsumtionen verkar vi göra ingetdera av det. Konsumtionen i Sverige har ökat 23 % på 10 år (2006-2016)* samtidigt som det mer än någonsin pratas om hållbar konsumtion.
Vi borde nog lyssna mer till Tages ord och börja se upp en smula. Att ta oss ur konsumtionsdimman på ett lite så där lagom, enkelt och roligt sätt. Så himla bra att det finns ekonomiska modeller även för det som kan göra jobbet åt oss. Som cirkulär ekonomi till exempel. Tage Danielsson hade förklarat cirkulär ekonomi på ett roligt, knivigt och lagom dråpligt sätt. På vers. Och så hade vi med allvar tagit in hans ord och förhoppningsvis ändrat vårt levnadssätt en smula, men med ett leende på läpparna. Med Tage i åtanke får det bli en hemmasnickrad vers i stället innan vi kommer till hårda fakta om vad cirkulär ekonomi egentligen är för något.
”Du kan välja vad du vill, ett överflöd i dimma
Slit och släng och mer därtill, tills jordens sista timma
Du kan också säga hej, jag pallar faktiskt mera
Och börja säga stopp och nej, och börja reparera.”
Motsatsen till cirkulär ekonomi är linjär ekonomi. Väldigt enkelt betyder det att vi utvinner en resurs, gör den till en produkt som vi sedan använder för att därefter slänga (take – make – dispose). Cirkulär ekonomi inspireras av naturens kretslopp, där det som utvinns ska kunna återinföras i ett cirkulärt system. Produkter som ska därmed vara biologiskt nedbrytbara eller kunna föras in i ett kretslopp (återanvänd – minimera – återvinn). Det handlar om att också tänka att du som konsument är en användare av en funktion istället för en produkt. Och som konsument kan du vara med och äga framtiden och hur du vill att den ska se ut. Rätt schysst egentligen. Tänk cirkulär ekonomi i form av ordet ÄGER så blir det att lätt att komma ihåg hur du ska tänka:
- Äg inte det du använder sällan
- Granska! - Köp produkter av bra kvalitet, alltså det som håller länge, går att laga och går att återvinna/återanvända
- Effekt – tänk att det är effekten du vill åt och inte produkten. T ex: du vill ha rena kläder men behöver inte äga en egen tvättmaskin, du vill ha ett hål i väggen men behöver inte äga borren.
- Reparera mera, eller ännu enklare, Repamera.
*Källa - https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/34085-
Foto: Hans Gedda