5 tips på hur dina jeans håller längre

|18/10, 2017

Jeans - byxorna du älskar men hatar att köpa. Det är lätt att tvätta jeans fel och det är därför också vanligt att jeans krymper, tappar form eller färg. Så vi köper nya. Och vi gör det gång på gång. Men det finns några få enkla knep för att dina jeans ska hålla längre. 


 1. Vänta 4 månader, minst
  De flesta jeansen är gjorda av rå denim och formar sig efter din kropp. När du tvättar dem försvinner därmed mycket av passformen. Det är därför bäst att vänta ett tag innan du tvättar dina nyinköpta jeans för första gången. Gärna minst 4 månader! "Usch, jag vill inte vara sunkig" tänker du säkert. Men istället för att tvätta ett par jeans kan du...

 2. ..ha dem 48 timmar i -18 grader
  En regel när det kommer till jeans är att endast tvätta dem om de har fläckar eller börjar bli pösiga. Dålig doft kan man enkelt undvika utan att behöva boka ny tvättid. Häng upp dina jeans i badrummet innan du duschar så kommer ångan att fräscha upp byxorna igen. Du kan också frysa in dem i en plastpåse i två dagar. Enkelt va?


 1. Kalldusch för brallorna
  4 månader senare, och det är dags för första tvätten! Har du också problem med att svarta jeans snabbt bli gråa? Undvik att färgen på jeansen bleknar genom att vända jeansen ut och in, och tvätta dem i 30 grader eller för hand. Då bibehåller du jeansens kvalité och färg mycket längre.

 2. Inget sköljmedel
  Tvätta aldrig dina jeans med sköljmedel, NEVER EVER! Det sliter på materialet och på jeansens stretch vilket gör att dina jeans tappar både passform och färg. Många använder sköljmedel för att få tighta jeans mjukare. Men det är mycket bättre för jeansen om du istället drar ut dem när de torkar och/eller fönar dem.
   

 3. Häng dina jeans på tork
  Liksom slitage med sköljmedel så bör du inte heller torka dina jeans i torktumlare. Jeans kan krympa upp till 10 cm i torktumlare, vilket kan vara bra för korta människor som mig men överlag så vill du säkert behålla längden på dina byxor. Det tar klart längre tid att torka ett par jeans genom lufttorkning, men de kommer garanterat hålla mycket längre!
Håller du dig till dessa knepen så kommer jeansinköpen bli mer sällsynta och vi kan behålla favoritbrallorna längre. Lycka till med jeanstvätten!


/Sofie på Repamera


Läs gärna också:

- 3 tips på hur dina höstskor håller sig fräscha & fina

- E-reparation är det nya gamla